AKTUALNOŚCI

Półkolonie 2019

Tegoroczne półkolonie w naszej szkole to odbywały się pod hasłem „W wakacyjnym rytmie”   W terminie 24 - 28 czerwca odbył się jeden turnus półkolonii, co pozwoliło grupie 22 naszych uczniów spędzić radosne chwile w czasie wakacji. Uczestnicy półkolonii brali udział w szczegółowo opracowanym programie wypoczynku składającym się z wielu atrakcyjnych propozycji odpowiednio dobranych do wieku dzieci. Opiekę nad uczestnikami półkolonii sprawowały: Pani mgr Maria Gmerek- Ochocka, Pani mgr Beta Ruszkowska. Nad realizacją programu czuwał kierownik Pani mgr Anna Charko, która opracowała szczegółowy plan pracy .  

Wychowawcy prowadzili dzienniki zajęć .Uczestnicy półkolonii zapewnione mieli dwa posiłki:  śniadanie  i obiad. Zajęcia odbywały się w dwóch blokach: przedpołudniom  i popołudniowym. Dbając o bezpieczeństwo uczestników w pierwszym dniu półkolonii odbyło się spotkanie z przedstawicielem policji, który przedstawił zasady bezpiecznego poruszania się po drodze, korzystania ze środków komunikacji miejskiej. Uczestnicy zapoznani zostali także szczegółowo z regulaminem  półkolonii. W tracie tygodniowego turnusu uczestnicy półkolonii uczestniczyli w :

- zajęciach w Muzeum Rogala i w Muzeum Etnograficznym, na temat regionu, 

- zajęciach  przyrodniczych w palmiarni na temat fauny i flory regionów tropikalnych,

- zajęciach przyrodniczych  zorganizowanych  przy współpracy z Poznańskim Towarzystwem Ochrony Przyrody- Salamandra , na temat życia pingwinów, 

- zajęciach z  dogo terapii  na temat jak właściwie zajmować się swoim czworonożnym przyjacielem i  jakie zasady należy stosować, gdy grozi nam niebezpieczeństwo., spotkanie zostało przeprowadzone przez Panią  Beatę Jagodzińską, która przyjechała na nie ze swoimi podopiecznymi,

- zajęciach w Multikinie  na temat roli obrazu w życiu człowieka, które połączone były z  projekcją dwóch filmów: ,, Agent Kot” , "Sekrety życia zwierzaków domowych 2”,

- zajęciach kulinarnych podczas których uczestnicy półkolonii zaprani zostali z historią, tradycją Gruzji  ,a przede wszystkim smakiem Kaukazu ,własnoręcznie wykonali pierogi chiankali. Zajęcia zakończyły się degustacją potraw.

 

Integralną część programu stanowiły zajęcia plastyczne i zajęcia sportowe na świeżym powietrzu. Uczestnicy półkolonii zdobyli  wiedzę z nowych dziedzin  nauki , np. etnologii , ale także mieli czas na odpoczynek i zabawę. 

Zdjęcia do obejrzenia TUTAJ.

Anna Charko